WBSO 2019

Verlaag loonkosten voor R&D


Wat houdt de regeling in?
De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O), ook wel Research and Development genoemd, compenseert. In de praktijk betekent dit dat u minder loonheffing afdraagt. Zelfstandigen krijgen een vaste aftrek voor S&O.

Welke projecten komen voor subsidie in aanmerking?
Onder de WBSO vallen drie verschillende type projecten: 

  1. Ontwikkeling van (onderdelen van) producten;
  2. Ontwikkeling van processen;
  3. Ontwikkeling van programmatuur.

Het belangrijkste beoordelingscriterium voor ontwikkelingswerk is of hetgeen u gaat ontwikkelen technisch nieuw voor u is. Niet iedere ontwikkeling is S&O. Alleen voor S&O kunt u WBSO-subsidie aanvragen en ontvangen.

Wat levert WBSO op?
Het voordeel van de regeling verrekent u in de aangifte van de loonheffing. Als u een ZZP’er bent verrekent u dit met uw inkomstenbelasting.

In 2019 bedraagt de subsidie 32% over de eerste €350.000 aan subsidiabele kosten en 16% over het meerdere. Voor jonge ondernemingen (minder dan 5 jaar loonbelastingplichtig) geldt zelfs een startersbonus. Voor deze jonge ondernemingen bedraagt de subsidie 40% over de eerste € 350.000 en 16% over het meerdere. Voor IB-ondernemers geldt een ander WBSO-regime.

Wie komt voor de WBSO in aanmerking?
Iedere ondernemer in Nederland die S&O gaat doen, kan een WBSO-aanvraag indienen. Het maakt niet uit hoe groot uw onderneming is of in welke bedrijfssector u werkt.

Bedrijven mogen maximaal drie keer per jaar een aanvraag indienen. Voor zelfstandigen is er geen maximum. Een aanvraag moet uiterlijk één kalendermaand voor de start van de S&O-activiteiten worden ingediend.

Meer weten?
Neem dan contact met ons op via tel. 085 016 0268 of info@ruberacia.nl.
Of neem contact op met ons in WBSO gespecialiseerde zusterbedrijf WBSOkantoor.

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief!

12 + 8 =